Simpozionul Știinţific Internațional „Centenarul Revoluției Ruse” și expoziția „Rusia 1917. Din primăvară până în toamnă”

De 30/10/2017Evenimente

Muzeul Național de Istorie a României va găzdui în data de 31 octombrie 2017, Simpozionul Știinţific Internațional „Centenarul Revoluției Ruse” și expoziția foto-documentară „Rusia 1917. Din primăvară până în toamnă”.

Simpozionul, organizat de Centrul Rus de Știință și Cultură din Bucureşti împreună cu Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu” din cadrul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, va începe la ora 13:00.

La ora 18:30 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie: „Rusia 1917. Din primăvară până în toamnă”, organizată de Centrul Rus de Știință și Cultură, Arhiva de Stat a Federației Ruse, Arhiva Centrală de Stat pentru documente foto-fono-cinematografice din Sankt-Petersburg cu susținerea Ambasadei Federației Ruse și a Centrului de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”.

La simpozion şi-au anunțat participarea istorici de la Arhiva Centrală de Stat pentru documente fono-foto-cinematografice din Sankt-Petersburg, Universitatea Rusă – Școala Superioară de Economie, precum şi istorici din Bucureşti şi Craiova.

În cadrul simpozionului vor fi dezbătute o serie de teme, precum: Rădăcinile revoluţiei din 1917; Evenimentele revoluţionare din anul 1917: din Februarie până în Octombrie; Vinovăţie şi mesianism: trăsături psihologice în revoluţia rusă din octombrie 1917; Revoluţia rusă şi România; Vremea revoluțiilor și destinele savanților ruși; Impactul Revoluției ruse din 1917 asupra situației politico-diplomatice și militare a României.

Expoziția „Rusia 1917. Din primăvară până în toamnă” este dedicată Centenarului Marii Revoluției Ruse.

Revoluția rusă a început odată cu răsturnarea monarhiei în timpul Revoluției din Februarie (27 februarie /12 martie 1917), când puterea a fost preluată de guvernul provizoriu, care, la rândul său, a fost răsturnat ca urmare a revoluției bolșevice, pe 25 octombrie/7 noiembrie 1917, când a fost proclamată puterea sovietică. În decembrie 1917 a fost constituită o coaliție guvernamentală de bolșevici și de socialiști-revoluționari de stânga. În vara anului 1918 a fost format un guvern monopartit și a început faza activă a războiului civil și a intervenției străine în Rusia. Sfârșitul Războiului Civil a creat condițiile pentru formarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S).

Revoluţiile din Februarie și Octombrie precum şi Războiul Civil sunt indisolubil legate între ele, făcând parte din Marea Revoluție Rusă din 1917-1922, care, asemeni Marii Revoluții Franceze din secolul al XVIII-lea, a devenit la rândul ei unul dintre cele mai importante repere ale istoriei mondiale moderne.

La eveniment vor participa invitați din Rusia și România, precum:

– E.S. Domnul Valery Kuzmin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România

– Doamna Natalia Muzhennikova, Director al Centrului Rus de Știință și Cultură

– Doamna Oxana Morozan, director al Arhivei Centrale de Stat pentru documente fono-foto-cinematografice din Sankt- Petersburg

– Domnul dr. Vasile Buga, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismnului, colaborator al Centrului de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”

– Domnul dr. Alexandru Mamina

– Domnul prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti

– Domnul prof. univ. dr. Ioan Scurtu

– Doamna dr. Antonina Șarova, conferenţiar, conducător al programului de învăţământ „Istoria”, Școala Superioară de Economie

– Domnul prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean, Decan, Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Craiova

Domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, va fi gazda evenimentului.

Expoziția foto-documentară „Rusia 1917. Din primăvară până în toamnă” va fi deschisă la MNIR în perioada 31 octombrie – 31 decembrie 2017 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 09:00 – 17:00.

 

PROGRAMUL SIMPOZIONULUI:

 Ora 13:00 – Deschidere:

Vor lua cuvântul:

– E.S. Domnul Valery Kuzmin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România

– Doamna Natalia Muzhennikova, director al Centrului Rus de Știință și Cultură

– Domnul dr. Vasile Buga, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismnului, colaborator al Centrului de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”

– Domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, gazda evenimentului

  • Orele 13:30 – 15:20 – Prima parte:

Rădăcinile revoluţiei din 1917, prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti

Evenimentele revoluţionare din anul 1917 în Rusia: din Februarie până în Octombrie, Oxana Morozan, director al Arhivei Centrale de Stat pentru documente fono-foto-cinematografice din Sankt- Petersburg

Vinovăţie şi mesianism: trăsături psihologice în revoluţia rusă din octombrie 1917, domnul dr. Alexandru Mamina

  • 15:20 – 15:30 – Pauză,  
  • 15:30 – 18:20 – A doua parte:

 – Revoluţia rusă şi România, prof. univ. dr. Ioan Scurtu

Vremea revoluțiilor și destinele savanților ruși, dr. Antonina Șarova, conferenţiar, conducător al programului de învăţământ „Istoria”, Școala Superioară de Economie

Impactul Revoluției ruse din 1917 asupra situației politico-diplomatice și militare a României, prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean, Decan, Facultatea de Stiinte Sociale, Universitatea din Craiova

– Concluzii

  • 18:20 – 18:30 – Pauză  
  • 18:30 – vernisajul expoziției „Rusia 1917. Din primăvară până în toamnă”

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00
(program de iarnă)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România