Răspuns formulat de MNIR referitor la anunțul publicat de OAR în data de 02.02.2017

De 07/02/2017Anunturi

Răspuns formulat de MNIR referitor la anunțul publicat de OAR

în data de 02.02.2017 cu privire la decizia de anulare a procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție Noul MNIR, în întregime

Muzeul Național de Istorie a României, prin managerul instituției dr. Ernest Oberländer – Târnoveanu, a fost obligat să ia decizia de anulare a procedurii de atribuire, deoarece conform legislației privind achiziții publice, autoritatea contractantă are OBLIGAȚIA de a anula procedura, atunci când se constată existența unor erori grave legislative, așa cum sunt definite în lege, care nu pot fi modificate, în caz contrar s-ar încălcă principiile din legea achizițiilor, atrăgând totodată și responsabilitatea MNIR.

Decizia nu aduce niciun prejudiciu profesiunii de arhitect, din contră, ea este o dovadă că MNIR respectă oamenii din această profesie. De altfel, am fost convinși că fără serviciile acestei profesii nu se poate promova o astfel de achiziție cum a fost concursul internațional de soluții de arhitectură. De aceea, în mod firesc, pentru organizarea concursului internațional de soluții MNIR a încheiat un contract privind furnizarea serviciilor de organizare și derulare cu OAR.

Nu există vreun pretext și nu există în acest moment vinovății, există doar o situație de fapt și de drept ivită în urma evaluării și analizei procedurii de achiziție, care trebuie reglementată de instanțele competente Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Tribunalul București sau Curtea de Apel.

În acest sens, NU ESTE SUFICIENT CĂ OAR își recunoaște greșeala, așa-zisa neconcordanță, după cum se menționează în anunțul publicat pe site-ul OAR.

Ne vedem datori să reamintim OAR-ului doar două lucruri (care sunt obligatorii din punct de vedere contractual și legal):

  1. Având în vedere contractul încheiat între MNIR și OAR, precizăm că pentru soluționarea divergențelor nu ați aplicat prevederile contractuale de rezolvare pe cale amiabilă sau mediere.
  2. Nu se poate invoca faptul că documentația poate fi interpretată, conform exprimării “pentru cine vrea să înțeleagă”, deoarece, atât din punct de vedere legal, cât și etic tema trebuia să fie clară și transparentă pentru toți concurenții.

În privința deciziei juriului (4 la 3) aduceți ca argument existența în componența juriului a directorului MNIR, fără a explica întregul context.

Cele 3 voturi care s-au dat împotriva soluției locului I aparțin arh. Rainer Mahlamaki (Finlanda), arh. Roisin Heneghan (membru al juriului UIA) și dr. Ernest Oberländer – Târnoveanu (director MNIR).

Directorul MNIR nu a avut drept de veto, fiind doar un membru al juriului.

Restul interpretărilor și alegațiilor din comunicatul OAR nu pot face obiectul, ÎNCĂ,  unui răspuns mai amplu, deoarece ne aflăm într-un litigiu nedorit, dar care este obligatoriu pentru MNIR.

MNIR consideră că nu se poate face justiție pe site, că anunțul OAR-ului este plin de neadevăruri crase, erori, răstălmăciri și prezintă deformat realitatea.

Conducerea MNIR solicită doritorilor de adevăr să urmărească evoluția acestui litigiu și este deschisă să lămurească orice neclaritate legată de acest fapt.

În următoarea perioadă, conducerea MNIR va reveni cu un comunicat mai amplu.

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 9:00 – 17:00
(program de iarnă)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România