Conferințele „Historia Viva”: „Muzeele Salonicului” și „Muzee din nordul Italiei”

De 06/06/2018Evenimente

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță susținerea a două noi prelegeri în cadrul seriei de conferințe publice „Historia Viva”. Prezentările vor fi realizate de specialiști ai muzeului: dr. Andra Samson – „Muzeele Salonicului” și dr. Mihai Gabriel Vasile – „Muzee din nordul Italiei”.

Evenimentul va avea loc mâine, 7 iunie a.c., începând cu ora 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit.

În cadrul conferinței vor fi prezentate o serie de muzee de arheologie și istorie: Muzeul Culturii Bizantine și Muzeul de Arheologie din Salonic, precum și Civico Museo Archeologico di Milano, Museo di Antichità Torino și Galata Museo del Mare Genova, principalele aspecte urmărite fiind parcursul și conceptul expozițional, dar și modalitățile diverse de punere în operă a acestora.

Muzeele menționate sunt instituții publice, de importanță națională sau locală, care păstrează în colecțiile lor numeroase și variate artefacte reprezentative pentru civilizația greco-romană, bizantină, otomană sau etruscă ori lombardă.

Vizitarea muzeelor a fost prilejută de vizite de documentare realizate de către cei doi arheologi și muzeografi la sfârșitul anului 2017.

Prezentarea acestor muzee are loc în contextul în care Muzeul Național de Istorie a României se află într-un îndelungat și amplu proces de restaurare și refacere a expoziției de bază. Documentarea de specialitate, dublată de o analiză a mediului muzeal și expozițional din instituții de profil de profil din nordul Greciei și al Italiei, spre finele celui de-al doilea deceniu al secolului XXI, contribuie la cunoașterea aprofundată și înțelegerea evoluției fenomenului muzeal în contextul elaborării proiectului tematic al Noului MNIR.

 

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00
(program de vară)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România