Concursul „ARTfel de Istorie”, ediția a II-a

De 22/03/2017Evenimente

Muzeul Național de Istorie a României are bucuria de a continua parteneriatul cu Şcoala Gimnazială Genesis pentru organizarea celei de-a doua ediții a concursului „ARTfel de Istorie”, ce va avea loc miercuri, 5 aprilie 2017, ora 9:00, la sediul muzeului dn Calea Victoriei 12, București.

Ideea concursului are la bază dorința de a valorifica noi metode de învățare, de a încuraja interdisciplinaritatea și dinamismul, de a transmite informațiile despre cultură, istorie și civilizație astfel încât acestea să fie asimilate cât mai uşor de elevi. Astfel, în ceea ce privește disciplina Istorie, prof. Dragoş Pârcălabu, coordonatorul concursului, a optat pentru o competiţie a schimburilor de roluri, a personajelor istorice și a costumelor, totul sub forma unei scenete puse în joc de pasionaţii de istorie.

Am organizat un concurs atipic, unul interdisciplinar, unde informațiile să fie vii, iar personajele istorice, fie ele cunoscute sau oameni simpli, să prindă viață prin talentul actoricesc și muzical al elevilor.

Prof. Dragoș Pârcălabu, coordonatorul concursului

Având sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, concursul este adresat elevilor pasionați de istorie din clasele IV – VIII și se desfășoară conform structurii ediției anterioare: vor fi patru secțiuni principale (Junior, Preistorie și Antichitate, Evul Mediu, Epoca Modernă și Contemporană), iar un profesor va putea înscrie maximum trei echipe pentru fiecare secțiune. Cât privește structura unei grupe, ea va putea conține cinci sau șapte elevi.

Din componența juriului vor face parte:

  • Flavius Roaită – muzeograf, Muzeul Național de Istorie a României;
  • Ovidiu Savu – șef serviciu Istorie și Literatură – Muzeul Casa Mureșenilor Brașov;
  • Alexandru Voicu – muzeograf – Muzeul Național de Istorie a României; cercetător, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului.

Termenul limită pentru înscriere este 27 martie 2017.
Contact: prof. Dragoș Pârcălabu
E-mail: dragos.parcalabu@genesis.ro
Telefon: 0722992900

Event-ul concursului este disponibil pe Facebook aici.

Testimoniale ale câștigătorilor - ediția 2016

Sceneta în care eu am jucat a fost despre abdicarea lui Carol al II-lea și am interpretat rolul Reginei Maria. Cel mai greu mi s-a părut în momentul concursului pentru că vedeam înaintea noastră și alți copii, la fel de buni, însă m-am descurcat până la urmă, pentru că am făcut foarte multe repetiții, întâi cu foaia în mână, apoi învățând rolurile.

Daria Bărbălan, clasa a VIII-a A

Am învățat foarte multe lucruri din scenete. Chiar dacă am avut emoții, cred că a fost o metodă mult mai distractivă de a învăța istoria decât metoda clasică. Eu am interpretat rolul Reginei Elena și mi-a prins bine, am reținut mai ușor lecția. Mi-a plăcut concursul și pentru că eu am făcut teatru în clasele I - V, așa că aici am făcut ceea ce știam.

Ioana Buică, clasa a VIII-a A

Mi-a plăcut atât de mult concursul încât anul acesta o să scriu chiar eu scenariile. Vorbesc despre asta cu colegii și mereu mă întreabă când vor fi gata. Vom participa punând în practică expediția lui Columbus. Pentru că întotdeauna am fost pasionat de poveștile despre colonii, fie britanice, portugheze sau spaniole, am zis de ce nu? De restul detaliilor pentru scenetă se ocupă colegele mele, două dintre ele deja lucrează la o bărcuță de carton, de care vom avea mare nevoie.

Alex Necula, clasa a VI-a B

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00
(program de iarnă)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România