CFP: Colecții numismatice. Digitizarea bunurilor de patrimoniu din muzee

De 18/09/2017Anunturi

 

Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu Societatea Numismatică Română și cu Institutul Național al Patrimoniului, lansează apelul la contribuții pentru conferința Colecții Numismatice. Digitizarea bunurilor de patrimoniu din muzee, organizată în cadrul proiectului Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Subiectul acestei conferințe are în vedere punerea în valoare a colecțiilor publice de bunuri de patrimoniu, precum și a modului în care în secolul al XXI-lea aceste colecții pot deveni accesibile publicului larg, care își dorește să vadă piese de valori inestimabile pentru patrimoniul național și dincolo de sticla vitrinelor din muzee.

Un interes deosebit este acordat colecțiilor numismatice datorită istoricului lor. Cele mai multe colecții numismatice din muzeele românești au la bază colecții private donate în prima jumătate a secolului al XX-lea, în cadrul cărora se găsesc adesea fragmente de tezaure, descoperite în epocă și salvate prin inițiativa colecționarilor. Astfel de istorii nu se rezumă doar la colecțiile numismatice, numeroase piese excepționale din patrimoniul național fiind astăzi la dispoziția publicului datorită generozității colecționarilor, un exemplu grăitor fiind impresionanta colecție a Inginerului Constantin C. Orghidan.

 

Pentru conferință primim comunicări care abordează subiecte din următoarele:

 

  • Colecții și colecționari
  • Istoria colecțiilor de bunuri de patrimoniu publice și private
  • Digitizarea bunurilor de patrimoniu
  • Expoziții muzeale vs. expoziții virtuale

 

Vă rugăm să transmiteți titlurile comunicărilor și datele de contact până cel târziu la data de 23 octombrie 2017, la adresa cabinetnumismatic@mnir.ro

Conferința va avea loc pe 10 noiembrie 2017, la sediul MNIR.

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00
(program de iarnă)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România